SUPERDELUXE WONEN KENT GEEN LEEFTIJD

Verhaal van familie Hiemstra

Nog relatief jong is het echtpaar Hiemstra en zij hebben er bewust voor gekozen om in Nijlânstate te wonen. Ze woonden in een prachtig huis met een grote tuin, maar vanwege de gezondheid is destijds toch besloten om te verhuizen. Het bijhouden van huis en tuin werd fysiek een te grote opgave.

Zodoende verhuisden de echtelieden naar een appartement in Leeuwarden. Ze woonden er eigenlijk nog maar pas, toen door een erfenis het appartement in Nijlânstate hen ten deel viel. Lang hebben ze niet na hoeven denken om die stap te zetten. “Alleen al het prachtige uitzicht vanuit het appartement is een goede reden om hier te willen wonen.”

Maar dat was zeker niet de enige overweging volgens het echtpaar: “Tijden veranderen, de kinderen hebben hun eigen leven, werk en gezinnen. In hoeverre kun je nog aanspraak doen op de inzetbaarheid als er wat met ons gebeurt? Onze kinderen kunnen niet full-time helpen, mochten wij ooit hulpbehoevend worden. We hebben het besproken met de kinderen en zij vonden het wonen in Nijlânstate zeker een geruststellende gedachte. Immers: de zorg is gegarandeerd.”

En dat is ook wat Nijlânstate uniek maakt. ”Je woont zelfstandig in alle vrijheid maar als ons iets overkomt, is er zorg en kunnen we hier samen blijven wonen. Je hoort toch van die akelige dingen over bezuinigingen in de zorg, dat mensen tot 10.00 uur op bed moeten blijven liggen omdat er voordien geen personeel is om je te helpen of al om 20.00 uur naar bed moet, nee zeg, daar moeten wij niet aan denken.”

Naast dit alles wordt het uitzicht geprezen. Er is altijd iets te kijken, er is altijd wel leven in de brouwerij. Daarnaast is het eten uitmuntend. Alhoewel mevrouw Hiemstra eerst nog voornemens was om regelmatig zelf te koken, is ze daar toch wel van teruggekomen: “Het eten is echt verrukkelijk en nu we eraan gewend zijn, is het ook wel makkelijk.” Meneer Hiemstra vindt het feit dat Nijlânstate een coöperatie is ook prettig: “We moeten met elkaar de financiën opbrengen. Dat betekent dat we ook zelf verantwoordelijk zijn en dus zeggenschap hebben over ontwikkelingen binnen Nijlânstate. Er is een directie en deze wordt gecontroleerd door de raad van commissarissen, maar uiteindelijk zijn wij, de leden, de baas.”

Ze hebben het naar hun zin, de heer en mevrouw Hiemstra: “Wij hebben het hier goed en genieten van het woongenot en van elkaar. Straks gaan we weer heerlijk op pad met onze caravan. Vrijheid blijheid”, glundert meneer Hiemstra. En geef hem eens ongelijk!